Zelfzorg

Hoofdpijn
Wat is hoofdpijn?
Hoofdpijn is een vaak voorkomende pijnklacht. De meest voorkomende soorten hoofdpijn zijn spanningshoofdpijn (gewone hoofdpijn) en migraine. Daarnaast kennen we hoofdpijn door bijholteontstekingen, hoofdpijn bij koorts, medicatie afhankelijke hoofdpijn, clusterhoofdpijn of hoofdpijn bij een kater.

Wat zijn de symptomen en klachten?
Spanningshoofdpijn:
Een doffe, drukkende pijn over het hele hoofd; vaak wordt deze vorm van hoofdpijn beschreven als ‘een strakke band om het hoofd’.
Migraine:
Een aanval van eenzijdige bonzende hoofdpijn, vaak gepaard gaand met misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht of geluid. De manier waarop migraine zich uit, varieert niet alleen enorm van patiënt tot patiënt, maar ook bij één en dezelfde patiënt kan het klachtenpatroon in de loop van de tijd veranderen.

Mogelijke oorzaken
Spanningshoofdpijn
Een verhoogde spanning van de spieren in de nek en schouders en rond het hoofd. Een verhoogde spanning kan ontstaan door stress, een verkeerde lichaamshouding, een gebits- of kaakafwijking. Ook slecht zien, kou, vocht, bijholteontstekingen, koorts of een kater kunnen hoofdpijn veroorzaken.

Migraine
De precieze oorzaak is niet bekend. Er zijn wel veel factoren bekend die mogelijk een migraineaanval uitlokken: veranderingen in het dagritme, stress, inspanning, ontspanning, vermoeidheid, weersomstandigheden, bepaalde voedings- en genotmiddelen (alcohol, kaas, chocolade, citrusvruchten, vleesproducten, koude dranken) en hormonen (menstruatie).

Raadpleeg uw huisarts in een van de volgende gevallen:
  • bij hoofdpijn met daarbij ook koorts, misselijkheid, verwardheid of nekstijfheid;
  • bij hoofdpijn na een ongeluk;
  • bij een clusterhoofdpijn (borende pijn rond één oog, rood tranend oog, verstopte neus aan één kant);
  • als u een hevige hoofdpijn ervaart die u nog nooit eerder gehad heeft;
  • als er zomaar snel een zware hoofdpijn opkomt, en u zich erg ziek voelt;
  • als de hoofdpijn ondanks genomen maatregelen niet weggaat.

Wat kan ik er zelf aan doen?
Spanningshoofdpijn:
  • verminder het gebruik van alcohol en koffie;
  • zorg voor een goede nachtrust;
  • ermijd het langdurig zitten in dezelfde houding;
  • eet op vaste tijden en sla geen maaltijden over;
  • vermijd stress en spanningen en zorg voor voldoende lichaamsbeweging in de frisse lucht.
Migraine:
  • bij het begin van een aanval kan rusten, en het liefst slapen, in een donkere, geluidsarme kamer soms al voldoende zijn om een aanval af te wenden. Dit werkt ook goed bij kinderen;
  • vermijd de hierboven genoemde factoren die een aanval kunnen uitlokken;
  • een regelmatig levensritme en een beperkt gebruik van coffeïne bevattende producten (koffie, thee of cola) kunnen een gunstig effect hebben.

Welke producten kan ik gebruiken?
Spanningshoofdpijn:
Paracetamol is in veel gevallen effectief en kent de minste bijwerkingen. Ook middelen met ibuprofen, naproxen of carbasalaatcalcium kunt u gebruiken. Carbasalaatcalcium is niet geschikt voor kinderen. Indien u middelen gebruikt om het bloed minder snel te laten stollen ('bloedverdunners') kunt u beter geen middelen gebruiken die carbasalaatcalcium, ibuprofen of naproxen bevatten.

Migraine:
Als u een aanval voelt aankomen, is het gebruik van een middel tegen misselijkheid en een pijnstiller tegen de hoofdpijn aangewezen.
Tegen de misselijkheid kunt u tabletten met domperidon of met metoclopramide gebruiken. De pijnstillers, genoemd onder spanningshoofdpijn, zijn ook geschikt voor migraine. Als u de pijnstiller ongeveer een half uur na domperidon of metoclopramide inneemt, kan de pijnstiller goed worden opgenomen en zijn werk doen.
Voor misselijkheid met braken tijdens een migraineaanval zijn er zetpillen met domperidon beschikbaar.

Bij langdurige klachten kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. Deze kan afhankelijk van de aard en oorzaak van uw klachten bepaalde geneesmiddelen voorschrijven.

We maken gebruik van cookies op deze website zodat we u beter van dienst kunnen zijn met onze services.